De eerste lichting M-Jaar studenten hebben hun diploma van ROC TOP ontvangen. Zeven zelfverzekerde studenten sluiten hiermee een jaar van persoonlijke groei, beroepsoriëntatie en experimenteren af.

Het afgelopen jaar stond voor deze studenten in het teken van een uitgebreide kennismaking met beroepen en opleidingen. De diplomering markeert het einde van dit avontuur, tegelijkertijd is het ook het startschot van iets nieuws. Na de zomer starten de M-jaar studenten opleidingen in onder andere de media-, horeca-, bouw- en technieksector. Ook start een student met een carrière in de retail.

Oriëntatiejaar

Het M-jaar startte in september 2019 als pilot in Amsterdam. ROC TOP nam als eerste opleider het initiatief om een oriëntatiejaar voor vmbo’ers, havisten en mbo’ers aan te bieden. Negen studenten, variërend in leeftijd van 15 tot 17 jaar, deden mee aan de pilot. Zeven studenten studeren nu af. Twee studenten zijn eerder uitgestroomd, de een vanwege een verhuizing naar het buitenland, de ander omdat al eerder een studiekeuze werd gemaakt.

Bedrijfsbezoeken

Het afgelopen jaar hebben de deelnemers zo’n twintig bedrijven bezocht, onder andere in de sectoren zorg, techniek en onderwijs. Ook zijn tal van gastlessen verzorgd, waaronder EHBO. Op initiatief van de studenten werden ook lessen Spaans georganiseerd.

Broedplaats

Bedenker van het M-Jaar is Elke van den Hout. De ‘M’ van M-Jaar staat voor ‘middenjaar’. Het is een ‘mbo-oriëntatie’ jaar waarbij vmbo’ers, havisten en mbo’ers zich kunnen oriënteren op vervolgopleidingen. Op 10 februari organiseerde de MBO Brigade een broedplaats over dit onderwerp.